Вітаю!

Шановні колеги!
Цей блог створено для обговорення тем, пов'язаних із вивченням курсу "Основи комп'ютерної грамотності, основи роботи в мережі Інтернет"
Запрошую усіх бажаючих до діалогу.
Олена Проців

вівторок, 26 квітня 2011 р.

Для чого потрібні блоги бібліотекам?


Бібліотеки можуть використовувати блоги для досягнення десятків різних цілей. Найбільш очевидне їх застосування — поширення бібліотечних новин, які необхідно постійно обновлювати, бажано, витрачаючи на це мінімум часу й зусиль. Програми для створення блогів роблять ці обов'язки досить простими. Але існують і інші способи одержання користі від блогів.
Блог може стати джерелом інформації про  різні бібліотечні події й програми. Він допоможе винести цю інформацію за межі сайту вашої бібліотеки. Для цього лише потрібно створити RSS-потік і повідомити про нього всім членам співтовариства (кафедрам вузів, іншим бібліотекам, колегам, читачам), для того, щоб вони змогли додати заголовки змісту на свої сайти або переглядати їх за допомогою рідера (програми для читання RSS-потоків).
Комерційні компанії намагаються зробити так, щоб кожний відвідувач повертався до них на сайт знову й знову. Бібліотеки можуть робити те ж саме, надавши своїм користувачам можливість підписатися на блог по e-mail, помістивши на сайт спеціальну форму. Така реалізація маркетингу по запиту дасть можливість регулярно розсилати бібліотечні новини безпосередньо на поштову скриньку користувача. Це також стимулюватиме користувачів повертатися на сайт бібліотеки.
Безперечною популярністю серед читачів користуються повідомлення про те, які нові книги з'явилися у фонді бібліотеки. Тому доцільно створити в блозі розділи, присвячені різним літературним жанрам та новим надходженням із них. Якщо це блог наукової бібліотеки, доцільно створювати спеціальні добірки нових ресурсів і сайтів  по різних галузях наук.
Блог дозволить бібліотеці публікувати огляди й рецензії нових книг і списки книжкових премій. Надасть користувачам простір для обговорення прочитаної книги й можливість рекомендувати цікаві видання, що сподобалися їм, або критикувати ті, що не сподобалися.
Бібліотекарі постійно шукають нові можливості для надання корисних послуг. У блозі також можна запропонувати  якусь особливу послугу й у такий спосіб залучити до нього більше користувачів. Наприклад, розділ-афішу з інформацією про культурні події міста — виставки, концерти, спектаклі, кінопрем'єри.
Щоб привернути увагу вчителів, зробити так, щоб відвідування бібліотеки школярами були корисні і школам, і бібліотеці, можна почати новинний блог, на якому доцільно загострити увагу на спеціальних сервісах для вчителів, шкільних програмах, списках книг або інтернет-ресурсах тощо.
За допомогою блога також набагато легше просувати в Інтернеті бібліотечні послуги, ресурси й програми.
Для створення відмінного бібліотечного блога необхідно три складові: натхнення, мотивація й захопленість. Натхнення — це той самий момент, коли ви розумієте, що блог, як засіб публікації, ідеально підходить для реалізації вашої ідеї. Мотивація — це та енергія, яка допомагає вам втілити в життя гарну ідею й почати вести блог. Захопленість — це те, що приходить після. Це постійна робота з підтримки й регулярного наповнення блога змістовними, яскравими, життєвими повідомленнями.
Блог може стати ефективним інструментом для завоювання інтернет-аудиторії, що складається із читачів покоління Next, для яких одержання інформації й спілкування в мережі стало невід'ємною частиною соціального життя.
Отже, якщо ви твердо вирішили створити блог, давайте поговоримо про те, як це зробити.

Далі буде...


Немає коментарів:

Дописати коментар