Вітаю!

Шановні колеги!
Цей блог створено для обговорення тем, пов'язаних із вивченням курсу "Основи комп'ютерної грамотності, основи роботи в мережі Інтернет"
Запрошую усіх бажаючих до діалогу.
Олена Проців

пʼятницю, 5 грудня 2014 р.

Бібліотечна подія року


27—28 листопада 2014 року бібліотечна спільнота нашої країни зібралась у Києві на щорічну Конференцію Української бібліотечної асоціації (УБА) «Бібліотек@ — територія єдності». 
Тернопільське обласне відділення УБА на конференції представляли В. І. Вітенко — голова ТОВ УБА, директор Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки, Л. С. Гук — член Президії ТОВ УБА, директор Тернопільської обласної бібліотеки для молоді, О. Я. Проців  — член УБА, завідувачка відділу інформації Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки.
У перший день конференції перед бібліотечними фахівцями виступили президент УБА, директор інституту післядипломної освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтва І. О. Шевченко, віце-президент УБА, координатор програми «Американські центри» Посольства США в Україні В. С. Пашкова, начальник управління бібліотек, читання та регіональної політики Міністерства культури України Л. С. Нікіфоренко, голова Центрального комітету Професійної спілки працівників культури України Л. Ф. Перелигіна та ін.
Учасники конференції обговорили й одноголосно затвердили Стратегію Української бібліотечної асоціації на 2015—2018 рр, яка визначила основними напрямками діяльності УБА на наступні три роки розбудову суспільства знань та сприяння інтелектуальній свободі, трансформацію бібліотечно-інформаційної сфери, підтримку безперервної освіти, адвокацію та ефективний менеджмент організації.
Також відбулася урочиста церемонія вручення нагород і відзнак УБА.
Обговорення актуальних проблем сучасних бібліотек продовжилось на секційних засіданнях, присвячених питанням правового регулювання діяльності бібліотек, бібліотечної освіти, підвищення кваліфікації бібліотечно-інформаційних фахівців, науково-дослідної роботи з бібліотекознавства тощо.
Особливу увагу бібліотечної спільноти привернув круглий стіл на тему: «Актуальні питання правового регулювання діяльності бібліотек» за участю представників Міністерства культури України. Під час обговорення голова ТОВ УБА, директор Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки В. І. Вітенко порушив питання соціального захисту бібліотекарів та відміни Постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2014 р. № 89 «Про внесення зміни до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2009 р. №1073», яка негативно вплинула на стан матеріального забезпечення бібліотечних працівників країни, особливо в сільській місцевості.
Також за наслідками круглого столу підготовлено і спрямовано листи до народного депутата України Подоляк І. І. та прем’єр-міністра України  Яценюка А.П., мета яких —- сприяти вирішенню проблемних питань, пов’язаних з передплатою періодичних видань для бібліотек на 2015 рік.
Підсумком першого дня конференції стало розширене засідання Президії УБА за участю голів регіональних відділень та секцій Української бібліотечної асоціації, на якому йшлося про результати  роботи УБА у 2014 р. та плани на 2015 р.
У другий день конференції цікавим і корисним для бібліотечних спеціалістів став «Інтелектуальний діалог»: дискусія про трансформацію соціально-культурних функцій бібліотек за підтримки Фундації Дарини Жолдак, у якій взяли участь журналіст, телеведучий, оглядач часопису «Український тиждень» Ю. Макаров та письменник і журналіст А. Кокотюха.
Також у цей день відбулося секційне засідання, присвячене реалізації бібліотеками України проекту УБА за підтримки посольства США в Україні «Бібліотеки і виборчий процес: навчаємо бібліотекарів і виборців конституційних прав», який передбачав проведення циклу з шести вебінарів, орієнтованих на навчання громадян України ефективній реалізації свого виборчого права.  У рамках засідання О. Я. Проців розповіла про особливості проведення  вебінарів Тернопільської ОУНБ та представила презентацію на тему: «Бібліотеки і виборчий процес: навчаємо бібліотекарів і виборців конституційних прав». Досвід реалізації проекту в Тернопільській ОУНБ».


Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Бібліотек@ — територія єдності»конференцію УБА по праву можна вважати бібліотечною подією року. Адже дискусії та обмін досвідом, які відбувались під час заходу, сприятимуть подальшому розвитку інформаційного суспільства, національних інформаційних ресурсів, якісних бібліотечних послуг та вільному доступу до інформації.

Немає коментарів:

Дописати коментар