Вітаю!

Шановні колеги!
Цей блог створено для обговорення тем, пов'язаних із вивченням курсу "Основи комп'ютерної грамотності, основи роботи в мережі Інтернет"
Запрошую усіх бажаючих до діалогу.
Олена Проців

середу, 1 грудня 2010 р.

Як знайти потрібну інформацію в Інтернеті?

Інтернет – глобальна мережа, яка поєднує мільйони комп’ютерів в усьому світі. Сьогодні мільйони людей щоденно використовують Інтернет для спілкування й отримання потрібної інформації.
Як же знайти потрібну інформацію в Інтернеті? Якщо відома конкретна адресу, питань щодо цього, зазвичай не виникає. А якщо її місцезнаходження невідоме? Серед мільярдів веб-сторінок знайти потрібну інформацію було б неможливо, якби необхідно було переглядати кожну з них. Тому існують спеціальні методи пошуку:

безпосередній пошук з використанням гіпертекстових посилань. Оскільки всі сайти в просторі Інтернету фактично пов'язані між собою, то пошук інформації може бути здійснений шляхом послідовного перегляду пов'язаних сторінок за допомогою браузера.
аналіз нових ресурсів, який може бути необхідним при проведенні пошуку найбільш свіжої інформації або для аналізу тенденцій розвитку об'єкта дослідження в динаміці. Для здійснення такого пошуку існують каталоги інтернет-ресурсів. Вони мають ієрархічну структуру, верхній рівень якої утворюють 10—15 найзагальніших предметних або тематичних категорій. Ці категорії підрозділяються на рубрики, які у свою чергу можуть мати ще більш дрібне ділення.
Приклади каталогів:
використання пошукових систем (машин) — один з основних методів пошуку потрібної інформації. В результаті пошуку з'явиться список ресурсів Інтернету, який потрібно детально розглянути. Застосування пошукових машин засноване на використанні ключових слів, що передаються пошукових серверів в якості аргументів пошуку. Пошукова машина регулярно, щодня, 24 години на добу обходить всі адреси Інтернет, проглядає сторінки і вносить їх до своєї бази. Цей процес називається індексацією. Пошуковик обходить всі відомі йому сайти, сам шукає нові і включає їх в свій «шляховий лист».
Найпопулярнішими серед користувачі пошуковими системами є:
  • http://www.google.com - міжнародний пошуковий сервер
  • http://meta.ua - українські пошукові сервери;
  • http://www.rambler.ru та http://www.yandex.ru - російські пошукові сервери;
  • http://www.yahoo.com - англомовний пошуковий сервер.
Практика показує, що ефективно і правильно використовувати пошукові системи вміють не всі користувачі. Тому для ефективного пошуку інформації в Інтернеті за допомогою пошукової машини пропонуємо деякі практичні поради.
Перш за все потрібно визначитися з метою пошуку і мовою запиту: рос., укр, англ. та ін. При цьому потрібно концентруватися не тільки на самій меті, але і на тому, що може їй супроводити (ключові слова, спеціальні терміни тощо).
Увага! Кількість україномовних сторінок в мережі Інтернет значно нижча, ніж російськомовних і тим більш англійських.
По-друге потрібно вибрати пошукову систему На сьогоднішній день існує декілька десятків пошукових машин . Найпопулярнішими для пошуку російською мовою є Яндекс (www.yandex.ru) і Google (www.google.ru). Українську мову підтримують всі російськомовні системи. Крім того існує українська пошукова система МЕТА (meta.ua), але база її дещо обмежена. Для пошуку інформації на іноземних мовах зазвичай використовують Google, який підтримує більше 30-ти мов і має зручну настройку, де можна задати: «Шукати сторінки тільки такими мовами».
Іноді для пошуку інформації доцільно використовувати декілька пошукових машин (так званий метапошук).
Слід також пам’ятати, що пошукові машини відрізняються не тільки підтримуваними мовами. Різниця в способах індексування дає різні результати при пошуку. Наприклад, за одним і тим же запитом: «Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека» «Яндекс» видає результат – 8 419 сторінок, Google – 7 150, Рамблер – 484.
Для простого пошуку потрібно зайди на будь-який із сайтів-пошуковиків і в рядок пошуку ввести ключові слова. Наприклад: необхідно знайти розклад потягів що проходять через Тернопіль. Можна так і спробувати «запитати» пошукову систему: розклад всіх потягів що проходять через Тернопіль. (лапки не потрібні). Регістр - тобто рядкові букви або прописні - значення не має. І натиснути на клавіатурі клавішу «Enter» (введення) або кнопку пошуку поряд з рядком.
Проте, за таким запитом, пошукова система знаходить розклади поїздів, що проходять також через Львів, Києв, Самару тощо. Тернополя серед отриманих результатів може навіть не бути. Це у жодному випадку не означає, що цієї інформації в базі пошукової системи не має, просто запит був сформульований не дуже вдало.
Річ у тому, що будь-яка пошукова система прагне знайти сторінки, на яких знаходиться максимальна кількість слів із уведеного запиту, більш того, якщо ці слова ще слідують одне за одним, то такі сторінки будуть виведені першими. Тобто, наприклад, якщо в тексті сторінки зустрічається фраза «розклад всіх потягів, що проходять через Самару», то за відсутності такої ж фрази «розклад всіх потягів, що проходять через Тернопіль» система визначить, що вони мають 5 спільних слів, тобто з великою вірогідністю сторінка, що містить цю фразу вам підійде, хоча це і не так. Тому потрібно такий запит скорегувати, прибравши всі слова-паразити і залишивши тільки слова, які точно характеризують інформаційну потребу. У нашому випадку словами-паразитами є «всіх, що проходять, через», які можуть зустрічатися на яких завгодно сторінках. Задавши скорегований запит «розклад потягів київ», отримаємо в точності те, що шукали.
Слід пам’ятати, що пошукова машина сама розташовує результати пошуку за релевантністю, тобто по якнайкращою відповідністю запиту. Це означає, що найпершими будуть розташовані посилання на документи, в яких слова, що шукаються, знаходяться поряд одне з одним, ближче до початку сторінки або в заголовках. Результати пошуку виводяться посторінково. Кількість посилань на одній сторінці для більшості пошуковиків дорівнює 20, але це число можна змінити в настроюваннях. Зовсім не обов'язково проглядати всі виведені посилання, Потрібна інформація, зазвичай. Міститься на перших 3—5 сторінках. У деяких випадках доцільно змінити або скорегувати запит.
Іноді необхідно не прибирати зайві слова, а навпаки деталізувати запит, якщо слова, задані для пошуку, дуже загальні. Наприклад, пошук по слову «фантастика» дасть тисячі абсолютно різноманітних документів. «Українська фантастика» звузить круг пошуку. «українська фантастика Литовченко» буде найбільш точним для пошуку інформації про письменника-фантаста Тимура Литовченка.
У більшості випадків просто скорегувати запит недостатньо. Необхідно використовувати оператори мови запитів пошукової системи. Ці оператори допоможуть знаходити інформацію, яку за допомогою простих запитів знайти дуже важко, подекуди й зовсім неможливо. Операторами, спільними для всіх пошукових систем є наступні.
Оператор строгої відповідності, як правило, в сучасних пошукових системах це лапки «». Поєднання слів, які вказані в лапках, сприймаються системою як єдине ціле, тобто таким чином задається порядок слідування слів. Наприклад, за запитом комп'ютерні журнали (без лапок) отримаємо в результатах пошуку сторінки із цими словами, що згадуються відособлено, тобто на одній сторінці може бути слово комп'ютерні, на іншій — журнали. Конструкція ж «комп'ютерні журнали» в лапках примушує пошукову систему відкинути всі зайві сторінки і показувати лише ті, на яких ці два слова йдуть одне за одним.
Оператор обов'язкової наявності слова в сучасних пошукових системах це плюс (+), або знак &, або слово AND. Наприклад, якщо потрібно знайти інформацію про Т. Г. Шевченка, можна задати запит наступним чином: Шевченко +Тарас. У такому випадку результатом пошуку будуть сторінки лише про Т. Г. Шевченка.
Оператор обов'язкової відсутності слова — мінус (–) або слово NOT. Наприклад, якщо ж потрібно знайти інформацію про комп’ютерні журнали, крім журналу «Чип», потрібно задати запит наступним чином: «комп'ютерні журнали» -чип. У такому випадку з результатів пошуку будуть виключені сторінки про журнал «Чип».
Увага! Слід стежити, щоб між знаками та ключовими словами не було пробілів (+Тарас а не + Тарас)
Зазвичай потрібно, щоб ключові слова були присутні в межах одного документа. Для цього використовують оператор логічного «і» (AND). Проте, у всіх пошукових системах це ж можна зробити, поставивши звичайний пробіл. Наприклад, запити: шоколадний торт і шоколадний AND торт, як правило, дадуть один і той самий результат.
оператор логічного «АБО», в якості якого використовується слово OR або знак «|», дозволяє знайти документи, в яких міститься хоча б одне слово із запиту. Наприклад, за допомогою запиту: комп'ютерні OR журнали можна знайти документи, в яких зустрічається або слово комп'ютерні, або слово журнали.
Складні запити за допомогою логічних операторів можна здійснювати, використовуючи круглі дужки. Дужки задають певний порядок ключових слів і виконання їх операторів. Наприклад, за запитом: обласні (архіви OR бібліотеки) отримаємо сторінки і про обласні бібліотеки, і про обласні архіви.
Усікання (пошук за частиною ключового слова). Як правило, для цієї мети використовують знаки: «*» (позначає довільну частину слова) і «?» (позначення будь-якого символу). Наприклад: запит Комп'ютер* дасть у результаті пошуку сторінки, на яких зустрічатимуться слова: “комп'ютер”,”комп'ютерний”, ”комп'ютерник” і т. д. Запит: к?мпанія – результат: кампанія або компанія. Увага! Дана функція не працює в Google
Для більшості пошукових систем не важливий регістр букв, якими введені ключові слова (велика/мала літера).Результати пошуку для Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека будуть такими самими, як і для ТЕРНОПІЛЬСЬКА ОБЛАСНА УНІВЕРСАЛЬНА НАУКОВА БІБЛІОТЕКА.
У разі необхідності можна здійснювати розширений пошук, або пошук з умовами різного ступеня складності. Для цього потрібно зайти в режим розширеного пошуку по посиланню, розташованому праворуч від рядка пошуку, яке у більшості пошукових систем так і називається, — «Розширений пошук» (може бути також «+»). Після користувач опиняється на сторінці з декількома додатковими кнопками і підменю, які представляють широкі можливості для деталізації запиту, введення додаткових параметрів пошуку, фільтрів і т. д. (без знання мови запитів і його операторів).
Наприклад, можна задати умову точної відповідності фрази, без урахування словоформ. У Яндексі ця умова називається «употреблены в тексте: точно так, как в запросе», в Рамблері (www.rambler.ru) «Искать слова запроса: точную фразу», в Google (www.google.ru) «Знайти результати, що містять точну фразу» і т. д.
Складнішим (і від того менш використовуваним) є пошук шляхом представлення необхідного документа як образа. Слід зазначити, що пошук можна істотно спростити, уявивши собі образ сторінки, що містить потрібну інформацію. Річ у тому, що існують загальноприйняті правила, яким підкоряються практично всі сторінки мережі. Основне і головне правило, яке потрібно завжди пам'ятати, полягає в тому, що заголовок кожної сторінки стисло і точно характеризує її вміст. Наприклад, потрібно відшукати електронний варіант якої-небудь книги. Звичайно, його можна знайти просто задавши в пошуковій системі прізвище автора і назву книги знайти, але у такому випадку витрачається багато часу на перегляд абсолютно не потрібних у даному випадку сторінок із згадкою цієї книги або її автора, але без її електронного варіанту.
А можна відшукувати потрібну інформацію прямо в заголовках сторінок, минувши інший їх зміст. Наприклад, потрібно знайти, припустимо, книгу М. Матіос «Солодка Даруся». Спершу складаємо образ потрібної нам сторінки — швидше за все, в її заголовку можуть знаходитися і прізвище автора, і назва твору. Далі потрібно з'ясувати, як включити розширені можливості пошуку по заголовку в пошуковій системі, яку ми використовуватимемо. Наприклад, в Яндексі для пошуку по заголовках потрібно використовувати конструкцію «title:» , таким чином, наш запит буде виглядати як: title:(матіос «солодка даруся»). У результаті пошуку перші 7 посилань, які вивів Яндекс, містять те, що потрібно. Для пошуку по заголовках у Google використовується конструкція «allintitle:», запит у такому випадку виглядатиме так: allintitle: матіос солодка даруся.
Але не тільки заголовки корисні при пошуку потрібної інформації. Неоціниму допомогу може надати і текст посилань. Адже будь-який сайт має певну структуру, тобто якісь посилання, які ведуть на його сторінки або сторінки інших сайтів. Кожне таке посилання має власний опис, за значенням сумісний, а часто і більш інформативний, ніж заголовок самої сторінки, на яку він веде. Одже, і в текстах посилань теж можна здійснювати пошук. Наприклад, потрібно знайти і скачати останню версію універсального музичного програвача winamp. Спробуємо створити образ сторінки, яку потрібно знайти. Оскільки програма ця відома, то, ймовірно, існує чимало сайтів, на яких є посилання на сторінку, де можна скачати її останню версію. Якщо спробувати пошукати в тексті цих посилань, швидше за все одною з перших в результатах пошуку з'явиться потрібна сторінка, оскільки решта всіх посилань веде саме на неї. Для пошуку в описах посилань в Google використовується оператор allinanchor, отже, запит можна сформулювати наступним чином: allinanchor: winamp download.
Увага! Текст посилань представлений тільки латинськими символами, англійськими словами. Тому, якщо ми шукаємо книги – пишемо books, посилання – links і т. д.
Вдалого вам пошуку !
Олена Проців

2 коментарі:

  1. Дуже корисна ынформація. Дякую

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую за інформацію. Це добра допомога тим бібліотекам, які мають у себе інтернет центри.

    ВідповістиВидалити