Вітаю!

Шановні колеги!
Цей блог створено для обговорення тем, пов'язаних із вивченням курсу "Основи комп'ютерної грамотності, основи роботи в мережі Інтернет"
Запрошую усіх бажаючих до діалогу.
Олена Проців

понеділок, 2 березня 2015 р.

Всеукраїнська «Сучасна безперервна бібліотечно-інформаційна освіта: нові вимоги»




Учасники конференції
18—21 лютого 2015 року завідувачка відділу інформації Тернопільської ОУНБ, тренер Регіонального навчального центру за програмою «Бібліоміст» Олена Проців взяла участь у роботі V  ювілейної Всеукраїнська конференція «Сучасна безперервна бібліотечно-інформаційна освіта: нові вимоги», яка проходила у смт Славсько Львівської області. Конференцію організовано Українською бібліотечною асоціацією спільно з Національної академією керівних кадрів культури і мистецтв.
Свій перший ювілей конференція відзначила насиченою програмою, цікавою роботою та предметними результатами.
Чотири дні конференції були сповнені цікавих ідей, напруженої праці, креативу, емоцій, обміну думками і просто спілкування українських бібліотекарів.
У перший день під час пленарній сесії «Безперервна інформаційно-бібліотечна освіта: виклики часу» була представлена концептуальна модель реалізації ступеневої бібліотечно-інформаційної освіти в Україні в умовах євроінтеграції (доповідач проф. А.В. Соляник), презентовані особливості фахової освіти бібліотекарів в Польщі (Т. Лесняк, Кросно, Польща), обговорювалися питання розвитку компетенцій фахівців сучасної бібліотеки, підвищення управлінської компетентності та професійного рівня бібліотечних фахівців, програм підвищення кваліфікації, неформальної освіти та підготовки бібліотекарів до роботи в умовах змін Доповіді й презентації пленарної сесії можна переглянути на сайті УБА
Упродовж наступних трьох днів у форматі nonstop проходив тренінг «Залучити до професії, залишитися в професії, розвиватися в професії», спрямований на створення реклами бібліотечної освіти і професії, розробку рекламних та іміджевих відео, об’єднаний однією ідеєю «Я — бібліотекар: профорієнтація — професіоналізація — самореалізація». Створені учасниками відео можуть використовувати у своїй роботі вищі навчальні заклади,  обласні курси й центри підвищення кваліфікації працівникв культури, регіональні тренінгові центри, працівники бібліотек для формування позитивного іміджу бібліотечної професії та залучення до бібліотечної освіти, а також регіональні відділення та активісти УБА для реклами освітніх послуг УБА. Переглянути відео можна за наступними посиланнями:
Тематичні твочі майстерні, що вже стали традиційними для конференцій у Славському, працювали над оновленням навчальних програм тренінгових центрів (майстерня 1), узагальненням досвіду й розробкою тематики майбутніх навчальних вебінарів для працівників та користувачів бібліотек (майстерня 2), створеням рекомендацій щодо організації навчальної діяльності з проблеми «Надання доступу до електронних послуг» (майстерня 4). Також учасники конференції вчилися керувати часом та здійснювати особистісний тайм-менеджмент (майстерня 5). Напрацювання майстерень можна переглянути за наступним посиланням.
Також під час конференції відбулося обговорення сучасних проблем фахової бібліотечної освіти за «круглим столом». Провідні вчені-бібліотекознавці, педагоги, викладачі та тренери, директори бібліотек обговорили стандарт освіти, класифікатор професій, наповнення навчальних планів різного рівня підготовки фахівців: бакалаврів, магістрів, докторів філософії. Спільно з практиками дискутували щодо практичної підготовки фахівців, закріплення молодих бібліотекарів у професії. Було вирішено створити секцію УБА з бібліотечної освіти, у межах якої розгортати більш тісну співпрацю викладачів навчальних закладів та здійснювати обговорення поточних питань.
Загальний конструктивний настрій конференції підтримували неформальні заходи — збір книг для створення «вільної полиці» для відпочиваючих пансіонату «Славський» (буккросинг «Книга в тренді») та улюблена всіма «Фотосушка» світлин та постерів «Я бібліотекар», «Бібліотекарі вчаться», «Бібліотекарі навчають», де загального визнання набули роботи з Тернопільської та Миколаївської ОУНБ.
Активність, доброзичливість, витривалість і позитив дозволили учасникам ефективно працювати, підтримувати загальний настрій та неповторну атмосферу роботи. Фотозвіт  конференції можна переглянути тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар