Вітаю!

Шановні колеги!
Цей блог створено для обговорення тем, пов'язаних із вивченням курсу "Основи комп'ютерної грамотності, основи роботи в мережі Інтернет"
Запрошую усіх бажаючих до діалогу.
Олена Проців

пʼятницю, 17 жовтня 2014 р.

Бібліотеки Тернопільщини стають центрами підтримки громади в умовах воєнної загрози



У рамках реалізації проекту «Бібліотеки як центри підтримки громади в умовах воєнної загрози: робота з внутрішньо переміщеними особами» у Тернопільському регіональному навчальному проведено цикл семінарів-тренінгів та вебінар на тему: «Бібліотеки як центри підтримки громад в умовах воєнної загрози: організація надання послуг внутрішньо переміщеним особам (ВПО)» (запис вебінару можна подивитись тут). Їх метою було отримання бібліотекарями області знань та навичок, необхідних для надання консультаційних та бібліотечно-інформаційних послуг внутрішньо переміщеним особам з Автономної Республіки Крим, м. Севастополя, Донецької та Луганської областей, налагодження ефективних механізмів комунікації цієї категорії користувачів з місцевими органами влади, сприяння їх соціальній адаптації.
Учасники навчань з’ясовували, які послуги бібліотеки області можуть надавати внутрішньо переміщеним особам, щоб стати ефективними центрами підтримки громад в умовах воєнної загрози. Були проаналізовані юридичні, психологічні та соціальні особливості надання послуг внутрішньо переміщеним та наявні ресурси, які бібліотеки можуть використовувати для допомоги переселенцям. Одним з головних питань, що обговорювалися, стало питання донесення інформації про бібліотечні послуги до внутрішньо переміщених осіб та запрошення переселенців до бібліотек. Учасники тренінгу визначили можливі канали розповсюдження цієї інформації, отримали відомості про ресурси, організації та громадські ініціативи, які допомагають вимушеним переселенцям, а також ознайомилися з алгоритмами отримання базових послуг із відновлення втрачених документів.
Також учасники навчання дізналися про особливості участі внутрішньо переміщених осіб у виборчих процесах. Як змінити місце голосування, які документи для цього необхідні та куди подавати заяву — все це на практиці освоювали учасники тренінгу. Проконсультувати переселенців, як реалізувати їхнє право на волевиявлення — важливе завдання, яке можуть виконати бібліотеки.
У підсумку учасники навчань окреслили можливості нових напрямків роботи та одностайно підтримали ідею про необхідність упровадження послуг для вимушених переселенців.
Матеріали тренінгу можна переглянути тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар