Вітаю!

Шановні колеги!
Цей блог створено для обговорення тем, пов'язаних із вивченням курсу "Основи комп'ютерної грамотності, основи роботи в мережі Інтернет"
Запрошую усіх бажаючих до діалогу.
Олена Проців

середу, 4 серпня 2010 р.

Складові Інтернету. Поняття про веб

У складі мережі Інтернет існує ряд сервісів або служб (E-mail, USENET, TELNET, WWW, FTP та ін)
В даний час найбільша частина трафіку (інформаційного потоку) в Інтернет припадає на службу World Wide Web (веб, всесвітнє павутиння).
Принцип роботи сервісу WWW був розроблений фізиками Тімом Бернес-Лі і Робертом Кайо в європейському дослідницькому центрі CERN (Женева) в 1989 році. В даний час Web-служба Інтернет містить мільйони сторінок інформації з різними видами документів.


Веб — частина Інтернету, з якою знайома більшість людей. Веб настільки популярний, що часто слова Інтернет і веб люди використовують як синоніми. Але до Інтернету також входять й інші служби, такі як електронна пошта, групи новин і спільне використання файлів. Можна надсилати повідомлення електронної пошти або бути учасником групи новин, не використовуючи веб.
Веб містить значний обсяг інформації – набагато більший, ніж найвизначніші бібліотеки світу. Наприклад, можна читати новини та рецензії на фільми, перевіряти розклади літаків, переглядати карти міста, отримувати прогнози погоди або досліджувати питання здоров’я. Широко доступні довідкові джерела, такі як словники й енциклопедії, а також історичні документи та тексти класичної літератури.
Більшість компаній, урядових установ, некомерційних організацій, музеїв і бібліотек мають веб-сайти з інформацією про свої продукти, послуги або колекції. Багато людей створюють веб-сайти з особистими журналами, які називаються блогами (скорочено від web logs), і де пишуть про свої захоплення й інтереси.
Хоча веб надає широкі можливості для здійснення досліджень, не вся інформація в ньому достовірна. Інформація на деяких веб-сайтах може бути неточною, застарілою або неповною. Перш ніж покладатися на інформацію потрібно, переконайтися, що вона походить із надійного джерела, і перевірити її в інших джерелах.
Один із найпопулярніших способів використання Інтернету. Повідомлення електронної пошти можна надіслати будь-кому, хто має електронну адресу, і воно з’явиться у вхідній пошті одержувача майже миттєво, навіть якщо він живе в іншому кінці світу.
За допомогою служби обміну миттєвими повідомленнями можна вести бесіди, навіть із групою людей, у реальному часі. Після введення та надсилання миттєвого повідомлення воно відразу відображається для всіх учасників бесіди. На відміну від електронної пошти, усі учасники обміну миттєвими повідомленнями мають бути в онлайні (підключені до Інтернету) і біля комп’ютерів.
Групи новин і форуми у вебі дозволяють брати участь в обговореннях спільних тем з іншими людьми. Наприклад, якщо виникають ускладнення з використанням програми, можна надіслати запитання до дискусійної групи користувачів цієї програми.
У вебі можна здійснювати обмін даними: передавати (копіювати) зображення із цифрової камери на веб-сайт обміну фотографіями. Запрошені друзі та родичі можуть зайти на веб-сайт і переглянути ваші фотоальбоми.
Веб це найбільший універмаг світу. На веб-сайтах великих торгових закладів можна переглядати й купувати різноманітні товари: книги, музичну продукцію, іграшки, одяг, електроніку тощо (зазвичай для цього потрібна кредитна картка). Через веб-сайти, які працюють у режимі аукціону, також можна купувати та продавати використані речі.
У вебі можна грати в будь-які ігри, часто проти інших гравців, незалежно від того, у якій частині світу вони перебувають. Багато ігор пропонуються безкоштовно, інші ж можна завантажити за певну плату. Також можна прослуховувати Інтернет-радіостанції, переглядати фрагменти фільмів і завантажувати або купувати музику, відео та навіть деякі телевізійні шоу.

2 коментарі:

  1. Люба Сидорчук Бучач4 серпня 2010 р. о 14:41

    Це прекрасний проект.Шановна п.Олено, щиро дякую вам за грамотно і доступно викладений матеріал.Дуже цікаво було з вами познайомитись і працювати.

    ВідповістиВидалити
  2. блог це супер - сервіс..

    ВідповістиВидалити