Вітаю!

Шановні колеги!
Цей блог створено для обговорення тем, пов'язаних із вивченням курсу "Основи комп'ютерної грамотності, основи роботи в мережі Інтернет"
Запрошую усіх бажаючих до діалогу.
Олена Проців

середу, 15 вересня 2010 р.

Основи навігації у мережі. Програми перегляду (браузери)



Інформація у мережі  подається в кольоровому, візуально привабливому форматі разом зі звуками й анімацією, подається на веб-сторінках (або сторінці), подібно до сторінок журналу. Набір взаємопов’язаних веб-сторінок утворює веб-сайт. Веб містить мільйони веб-сайтів і мільярди веб-сторінок.

Веб-сторінки поєднано за допомогою гіперпосилань (зазвичай їх називають просто посиланнями), які можуть бути текстовими або графічними. Вибравши посилання на сторінці, можна перейти до іншої сторінки. Перехід між сторінками за допомогою посилань іноді називають навігацією у вебі.

Для зручності користування послугами та ресурсами Інтернет, для розширення можливостей навігації в світових комп'ютерних мережах використовують сервісні програми Інтернет - браузери.


Браузер (переглядач або навігатор) – програма призначена для зручного користування послугами та ресурсами мережі Інтернет.

Популярні браузери:

  • Internet Explorer (невід'ємна частина Microsoft Windows),

  • Mozilla Firefox;

  •  Safari;

  •  Opera;

  •  Google Chrome

Практично всі популярні браузери розповсюджуються безкоштовно або «в комплекті» з іншими програмами.

Windows Internet Explorer — поширений безкоштовний графічний браузер компанії Microsoft для операційної системи Windows. Кількість користувачів, що користуються Internet Explorer, в останній час знижується, в першу чергу за рахунок збільшення аудиторії прихильників двох основних браузерів-конкурентів — Mozilla Firefox и Opera. Остання версія Internet Explorer вміє працювати з вкладками, блокувати спливаючі рекламні вікна, підтримує інтернаціональні доменні імена тощо. Крім того Internet Explorer без проблем оновлюється за допомогою системи Windows Update.

Запуск браузера Internet Explorer:


Для запуску Internet Explorer необхідно:

  • Натискання лівою кнопкою миші на  значку Internet Explorer на панелі швидкого доступу;

  • Подвійне натискання лівою кнопкою миші на  значку Internet Explorer на робочому столі;

  • Виконання  команди: Пуск / усі програми / натискання лівою кнопкою миші на  значку Internet Explorer.

Після запуску Internet Explorer у ньому відкривається встановлена домашня сторінка. За промовчанням домашньою сторінкою встановлено MSN.com, веб-сайт корпорації Майкрософт із посиланнями на різноманітну інформацію та послуги. (Виробником комп’ютера може встановлюватися інша домашня сторінка.) Однак як домашню можна вибрати будь-яку сторінку, навіть пусту.

Як кожний мешканець має унікальну поштову, кожна веб-сторінка має власну веб-адресу. Така адреса називається уніфікованим покажчиком ресурсу (URL). Наприклад, http://www.library.te.ua/– URL-адреса Тернопільської ОУНБ.

Якщо відома URL-адреса сторінки, її можна ввести безпосередньо в Internet Explorer у поле Адреса.

Щоб перейти на веб-сайт, потрібно натиснути кнопку Перехід або клавішу ENTER.



Вводити префікс http:// та, у більшості випадків, www необов’язково. Наприклад, можна ввести library.te.ua і Internet Explorer додасть потрібний префікс.

Основні прийоми навігації


1. Використання посилань. Більшість веб-сторінок містять десятки або навіть сотні посилань. Щоб перейти з однієї сторінки на іншу, виберіть посилання. Проте визначити, що на сторінці є посиланням, не завжди легко. Посилання можуть бути текстом, зображеннями або їхнім поєднанням. Текстові посилання часто виділяються кольором і підкресленням, але їхні стилі посилань різняться залежно від веб-сайту.

Щоб перевірити, чи є елемент сторінки посиланням, наведіть вказівник на нього. Про те, що це посилання, свідчитимуть дві ознаки.

  • Вказівник миші зміниться на долоню із вказівним пальцем.
  • У рядку стану браузера відобразиться URL-адреса. Ця адреса вказує на веб-сайт, на який можна перейти в разі вибору посилання.



2. Використання кнопок "Назад" і "Вперед". Під час переходів від сторінки до сторінки Internet Explorer запам’ятовує шлях. Щоб повернутися до попередньої сторінки, натисніть кнопку Назад. Натискайте кнопку Назад стільки разів, на скільки кроків назад потрібно повернутися. Натиснувши кнопку Назад, можна скористатися кнопкою Вперед і перейти на одну сторінку вперед.



3. Використання меню "Недавно переглянуті сторінки". Щоб повернутися до сторінки, відвіданої в поточному сеансі, не натискаючи кнопки "Назад" або "Вперед", можна скористатися меню "Недавно переглянуті сторінки". Клацніть стрілку біля кнопки Вперед і виберіть сторінку зі списку.



У певний момент може знадобитися відкрити другу (або третю, четверту тощо) веб-сторінку, не закриваючи першу. Для цього Internet Explorer дозволяє створювати окрему вкладку для кожної нової сторінки, яку потрібно відкрити. За допомогою вкладок можна швидко переключатися між сторінками та навіть переглядати всі сторінки одночасно.

Щоб відкрити веб-сторінку в новій вкладці, натисніть кнопку Створити вкладку:



Після натискання кнопки відкриється пуста сторінка в новій вкладці.



Тепер можна відкрити будь-яку веб-сторінку, ввівши її URL-адресу, скориставшись полем пошуку або вибравши сторінку зі списку уподобань чи журналу. Якщо відкрито кілька сторінок, для переходу між ними клацніть ту або іншу вкладку.
Щоб закрити вкладку, натисніть кнопку Закрити Зображення кнопки "Закрити вкладку" в Internet Explorer, яку розміщено у правій частині вкладки

4 коментарі:

  1. Шановна пані Олено, знання які ви даєте це крок попереду часу. А на рахунок блогів,то є дуже важливим для бібліотеки, тому що тут зручно працювати, є зворотній зв'язок із користувачем, це в певній мірі престиж бібліотеки:))

    ВідповістиВидалити
  2. Вивчення сучасних технологій дуже потрібне для працівників бібліотек. Самостійно опрацювате можливості сучасної техніки дуже важко. Саме тому тренінги з використання веб2.0 у бібліотечній роботі дуже важливі.

    ВідповістиВидалити
  3. навчитись і вести пошукову роботу в інформаціиних
    ресурсах інтернета дуже потрібна робота
    для бібліотекарів та інших користувачів.

    ВідповістиВидалити
  4. Лена привет из Одессы!
    Как проходит учеба?

    ВідповістиВидалити