Вітаю!

Шановні колеги!
Цей блог створено для обговорення тем, пов'язаних із вивченням курсу "Основи комп'ютерної грамотності, основи роботи в мережі Інтернет"
Запрошую усіх бажаючих до діалогу.
Олена Проців

вівторок, 24 березня 2015 р.

Як залучити волонтерів до роботи у бібліотеці

Пропонуємо переглянути запис вебінару для бібліотекарів "
Як залучити волонтерів до роботи у бібліотеці" від Молодіжної секції УБА,
лектор: Олена Туркіна, завідувачка центру "Вікно в Америку" Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського

середу, 11 березня 2015 р.

пʼятницю, 6 березня 2015 р.

З святом!

Дорогі жінки!
Від усього серця вітаю вас з прекрасним весняним святом – 8 Березня. Щиро бажаюміцного здоров’я, благополуччя, радості, кохання і краси. Хай це свято зігріває надіями, а любов і віра огортають вас і вашу родину щастям і благополуччям!
Успіхів вам, гарного святкового настрою, міцного здоров’я, миру, оптимізму та усіляких гараздів!

понеділок, 2 березня 2015 р.

Всеукраїнська «Сучасна безперервна бібліотечно-інформаційна освіта: нові вимоги»




Учасники конференції
18—21 лютого 2015 року завідувачка відділу інформації Тернопільської ОУНБ, тренер Регіонального навчального центру за програмою «Бібліоміст» Олена Проців взяла участь у роботі V  ювілейної Всеукраїнська конференція «Сучасна безперервна бібліотечно-інформаційна освіта: нові вимоги», яка проходила у смт Славсько Львівської області. Конференцію організовано Українською бібліотечною асоціацією спільно з Національної академією керівних кадрів культури і мистецтв.
Свій перший ювілей конференція відзначила насиченою програмою, цікавою роботою та предметними результатами.
Чотири дні конференції були сповнені цікавих ідей, напруженої праці, креативу, емоцій, обміну думками і просто спілкування українських бібліотекарів.
У перший день під час пленарній сесії «Безперервна інформаційно-бібліотечна освіта: виклики часу» була представлена концептуальна модель реалізації ступеневої бібліотечно-інформаційної освіти в Україні в умовах євроінтеграції (доповідач проф. А.В. Соляник), презентовані особливості фахової освіти бібліотекарів в Польщі (Т. Лесняк, Кросно, Польща), обговорювалися питання розвитку компетенцій фахівців сучасної бібліотеки, підвищення управлінської компетентності та професійного рівня бібліотечних фахівців, програм підвищення кваліфікації, неформальної освіти та підготовки бібліотекарів до роботи в умовах змін Доповіді й презентації пленарної сесії можна переглянути на сайті УБА
Упродовж наступних трьох днів у форматі nonstop проходив тренінг «Залучити до професії, залишитися в професії, розвиватися в професії», спрямований на створення реклами бібліотечної освіти і професії, розробку рекламних та іміджевих відео, об’єднаний однією ідеєю «Я — бібліотекар: профорієнтація — професіоналізація — самореалізація». Створені учасниками відео можуть використовувати у своїй роботі вищі навчальні заклади,  обласні курси й центри підвищення кваліфікації працівникв культури, регіональні тренінгові центри, працівники бібліотек для формування позитивного іміджу бібліотечної професії та залучення до бібліотечної освіти, а також регіональні відділення та активісти УБА для реклами освітніх послуг УБА. Переглянути відео можна за наступними посиланнями:
Тематичні твочі майстерні, що вже стали традиційними для конференцій у Славському, працювали над оновленням навчальних програм тренінгових центрів (майстерня 1), узагальненням досвіду й розробкою тематики майбутніх навчальних вебінарів для працівників та користувачів бібліотек (майстерня 2), створеням рекомендацій щодо організації навчальної діяльності з проблеми «Надання доступу до електронних послуг» (майстерня 4). Також учасники конференції вчилися керувати часом та здійснювати особистісний тайм-менеджмент (майстерня 5). Напрацювання майстерень можна переглянути за наступним посиланням.
Також під час конференції відбулося обговорення сучасних проблем фахової бібліотечної освіти за «круглим столом». Провідні вчені-бібліотекознавці, педагоги, викладачі та тренери, директори бібліотек обговорили стандарт освіти, класифікатор професій, наповнення навчальних планів різного рівня підготовки фахівців: бакалаврів, магістрів, докторів філософії. Спільно з практиками дискутували щодо практичної підготовки фахівців, закріплення молодих бібліотекарів у професії. Було вирішено створити секцію УБА з бібліотечної освіти, у межах якої розгортати більш тісну співпрацю викладачів навчальних закладів та здійснювати обговорення поточних питань.
Загальний конструктивний настрій конференції підтримували неформальні заходи — збір книг для створення «вільної полиці» для відпочиваючих пансіонату «Славський» (буккросинг «Книга в тренді») та улюблена всіма «Фотосушка» світлин та постерів «Я бібліотекар», «Бібліотекарі вчаться», «Бібліотекарі навчають», де загального визнання набули роботи з Тернопільської та Миколаївської ОУНБ.
Активність, доброзичливість, витривалість і позитив дозволили учасникам ефективно працювати, підтримувати загальний настрій та неповторну атмосферу роботи. Фотозвіт  конференції можна переглянути тут.

Навчання в мережі: 18 безкоштовних сайтів

Освіта - це одна з найважливіших речей, яку ми отримуємо в житті. Це довгий і тернистий шлях, на якому знання, навички та цінності передаються від одного покоління до іншого за допомогою книг, викладання, обговорення, а в останні роки - й Інтернету. 
Пропонуємо вашій увазі 18 освітніх ресурсів, на яких розміщені безкоштовні курси від іноземних мов до програмування, у тому числі від кращих університетів світу

The Khan Academy. Академія Хана створена в 2006 році американським викладачем Салманом Ханом, випускником Массачусетського технологічного інституту (MIT) і Гарварду (Harvard Business School). Академія надає сотні лекцій на YouTube і дає доступ до величезної колекції лекцій з математики, історії, охорони здоров'я та медицини, фінансів, фізики, хімії, біології, астрономії, економіки, космології, органічної хімії, основ американської громадянськості, історії мистецтва, макро- і мікроекономіки, інформатики.

TED Talks. Заявлена місія відомих конференцій TED складається у вільному поширенні унікальних ідей - «ідей, гідних розповсюдження». У свою чергу TED Talks - це більше 400 відеозаписів різних виступів та лекцій на конференції TED. Прослуховувати матеріал можна в будь-який час: у перервах на роботі, за миттям посуду. Багато відомих учених читають лекції з певних тем, починаючи від зміни клімату до мирних переговорів щодо соціальних проблем. Це і наукова тематика і мистецтво, політика, культура, бізнес, технології, глобальні проблеми та ін.

Education Portal. Education Portal - це безкоштовні курси, які дозволять вам скласти іспити для отримання реального освітнього кредиту коледжу. Ви можете дивитися відео уроки, щоб підготуватися до тестування, або вибрати курси, які допоможуть вполовину скоротити вартість отримання вами академічного ступеня.

Coursera. Coursera, як проект у сфері масової онлайн освіти, співпрацює з університетами та коледжами з усього світу, щоб надати широкій громадськості найкращі програми навчання. Всі онлайн-курси безкоштовні, вони абсолютно повноцінні і після успішного завершення передбачають отримання слухачами сертифіката про закінчення. Є й російськомовні курси. Безкоштовно зареєструвавшись, ви приєднаєтеся до більш ніж 10-ти мільйонів користувачів. Тематика різноманітна: фізика, інженерні дисципліни, гуманітарні науки і мистецтво, медицина, біологія, математика, інформатика, економіка і бізнес.

Documentary Heaven. Сайт Documentary Heaven дозволяє насолодитися 100 документальними фільмами різної тематики, практично з кожного предмета, завдяки чому ви просто забудете про свої вихідні і присвячуватимете час навчанню.

Wikipedia. Навіть якщо ваші викладачі і професори висловлюються на адресу Вікіпедії упереджено, вона є набагато кращим джерелом інформації, ніж вони думають. Вікіпедія містить мільйони сторінок більш ніж 280 мовами! Ви можете не тільки прочитати потрібну інформацію на Вікі-сторінці, але і додати щось цінне в свою курсову. Зверніть увагу і на літературні джерела - вони також можуть додати вам бал до оцінки.

Stack Exchange. Організований наприкінці 2000-х років, сайт Stack Exchange присвячений питанням і відповідям зі всіляких областей (аналог Yahoo, але відповіді краще). Кожне питання і відповідь можуть брати участь у голосуванні. Користувачі, беручи активну участь у житті сайту, можуть заробляти репутацію по конкретній темі, а також отримувати бали, які розширюють їх можливості на сайті. Теми варіюються від математики до англійської та конкретних програм, як Ubuntu.

WolfRamAlpha. WolfRamAlpha - це онлайн-сервіс, розроблений у 2009 році компанією Wolfram Research. Є, по суті, базою знань і набором обчислювальних алгоритмів, що діють за системою запитань і відповідей. Він обчислює відповідь, грунтуючись на власній базі знань, яка містить дані з математики, фізики, астрономії, хімії, біології, медицині, історії, географії, політики, музики, кінематографії, а також інформацію про відомих людей та інтернет-сайти. Ви можете запитати про одиниці вимірювання чи лінгвістичні нюанси, або навіть поставити біржові запитання, наприклад, про MSFT, AAPL, GOOG.

Udacity. Зараз люди у всьому світі вивчають інформатику, але університети не в силах задовольнити зростаючий попит на навчання. Тому і виник у 2011 році сайт Udacity в результаті розширення програми з інформатики Стенфордського університету. Сайтом запропоновані більше 20-ти безкоштовних дистанційних курсів з програмування і не тільки. По закінченні слухачі отримують сертифікат, підписаний викладачами.

MIT Open Courses. Массачусетський технологічний інститут (MIT) створив проект MIT Open Courses, який передбачає публікацію у вільному доступі в Інтернеті своїх курсів як рівня балалавріата, так і магістратури (більшість безкоштовні). А значить будь-яка людина, де б вона не була, може отримати безкоштовну вищу освіту від цього неймовірно престижного інституту.

Yale University Open Courses. Відкриті курси Єльського університету також є унікальною пропозицією. Університет не потребує представлення, він входить в «Лігу плюща» - спільноту найбільш престижних університетів США і надає безліч своїх курсів для широкої громадськості безкоштовно.

Code Academy. Якщо ви вивчаєте програмування, цей сайт буде дуже корисний для вас. Продовжуйте кодинг з Code Academy. Сайт пропонує безкоштовні заняття на Python, Ruby і JavaScript, а також інших мовах, таких як HTML і CSS. Використовуйте його як відеоігри, щоб проходити все більш і більш високі рівні навчання.

Think Tutorial. Think Tutorial надає безліч навчальних програм і підручників, що охоплюють різні аспекти популярного комп'ютингу (обчислення). На ньому завантажені актуальні питання та проблеми, з якими ви, ймовірно, стикаєтеся під час навчання програмування.

Duolingo. Duolingo - це безкоштовна платформа для вивчення десятків мов і краудсорсінгових переказів. При цьому вивчення мов побудовано на принципі Гейміфікація - просуванню від рівня до рівня, заробляючи бали. Для кожної мови є не менше 25 рівнів. Ви можете вивчати іспанську, французьку, італійську, німецьку, турецьку, японську та багато-багато інших мов. Є російськомовна версія.

Memrise. Memrise - це унікальна онлайн-платформа та інструмент для роботи з пам'яттю як короткочасною, так і довготривалою. На Memrise використовуються інноваційні техніки із запам'ятовування різних слів. Ви можете використовувати його для вивчення будь-якої з іноземних мов, а також для запам'ятовування наукової термінології. Memrise пропонує абсолютно безкоштовні версії для комп'ютерів, а також додатки для різних мобільних пристроїв.

iTunes U Courses. iTunes U Courses - це сотні подкастів різних університетів, коледжів та інститутів з різних предметів. Дозволяє відстежувати ваші завдання, мати доступ до матеріалів вашого курсу, робити різні замітки.

EDX. EDX є глобальним проектом онлайн навчання, розробленим лідерами світової освіти - Массачусетським технологічним інститутом (MIT) і Гарвардським університетом. Платформа пропонує університетські курси по всьому світу безкоштовно. Багато інших університетів підключені до проекту і беруть у ньому активну участь, щоб дати всім нам можливість отримати прекрасну освіту.

Live Mocha. Live Mocha - це мовна онлайн спільнота з більш ніж 12 мільйонами членів, що надають методичні та навчальні матеріали на 38 різних мовах, які допоможуть вам взаємодіяти і допомагати один одному у вивченні нових мов.