Вітаю!

Шановні колеги!
Цей блог створено для обговорення тем, пов'язаних із вивченням курсу "Основи комп'ютерної грамотності, основи роботи в мережі Інтернет"
Запрошую усіх бажаючих до діалогу.
Олена Проців

вівторок, 30 грудня 2014 р.

Шановні колеги!
Прийміть сердечні вітання з Новим 2015 роком! Нехай прекрасні зимові свята принесуть мир і спокій, злагоду і впевненість у майбутньому. Нехай у новому році на вас чекають лише приємні сюрпризи, чудові новини, удача й успіх! Нехай колеги, друзі, рідні й близькі люди радують Вас своїм розумінням і підтримкою, надійним плечем, вірною рукою. Щиро зичу Вам міцного здоров’я й родинного щастя, достатку і благополуччя, гарного настрою й любові. Нехай у Вашому житті панують гармонія та вдача! 

Олена Проців, 
тренер Тернопільського регіонального навчального центру

середу, 24 грудня 2014 р.

Скрайбінг. Малюємо презентацію

Скрайбінг – новітня техніка презентації (від англ. «scribe» – сворювати ескізи або малюнки), винайдена британським художником Ендрю Парком.  Ваш виступ виступаючого ілюструється малюнками фломастером на білій дошці (або аркуші паперу). Створюється так би мовити «паралельний ефект», коли ми і чуємо і бачимо приблизно одне і те ж, при цьому графічний ряд фіксується на ключових моментах аудіорядом. 
Пропонуємо вам цікавий майстер-клас із створення таких презентацій.
Спробуєте?

Проект «Бібліотеки і виборчий процес: навчаємо бібліотекарів і виборців конституційних прав». Підсумки


У Тернопільській ОУНБ завершився цикл вебінарів «Бібліотеки і виборчий процес. Навчаємо бібліотекарів і виборців конституційних прав», який проводився Регіональним навчальним центром спільно з Українською бібліотечною асоціацією.
За проектом було проведено шість вебінарів для бібліотекарів і користувачів бібліотек Тернопільської області, спрямованих на формування у виборців-користувачів бібліотек розуміння виборчого процесу як засобу реалізації прав і свобод людини, надання інформації про механізм реалізації та захисту своїх прав.
Під час вебінарів було розглянуто нормативно-правову базу виборчого процесу, принципи та особливості діяльності Центральної виборчої комісії, особливості проведення виборів народних депутатів до Верховної Ради України, Президента України, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Також учасники вебінарів дізнались про можливі порушення виборчих прав громадян та способи захисту від них.
Цикл вебінарів «Бібліотека і виборчий процес» викликав неабияке зацікавлення з боку користувачів. Їх прослухали понад 1300 осіб. Це бібліотекарі та читачі ОУНБ, центральних бібліотек районів, а також користувачі мережі Інтернет, які дізнались про вебінари із засобів масової інформації, оголошення на сайті бібліотеки, у соціальних мережах тощо.
Для тих хто не зміг приєднатись он-лайн, інформація про проведені вебінари та їхній відеозапис розміщувалися на сайті Тернопільської ОУНБ та на блозі Тернопільського регіонального навчального центру «Вчитись ніколи не пізно», де для цього була створена окрема сторінка (http://olenaprociv.blogspot.com/p/blog-page_20.html).

Після завершення циклу вебінарів «Бібліотека і виборчий процес: навчаємо бібліотекарів і виборців реалізації конституційних прав» було проведене он-лайн-опитування слухачів. Його мета — виявлення результативності та доцільності проведення циклу вебінарів за даною темою; визначення потреби у проведенні таких вебінарів у майбутньому та з’ясування зацікавленості бібліотекарів і користувачів у використанні вебінарів як форми підвищення фахового рівня (кваліфікації).
Результати опитування підтвердили значний інтерес респондентів до вебінарів циклу «Бібліотеки і виборчий процес: навчаємо бібліотекарів і виборців виборчому праву», вони стали популярним джерелом отримання інформації з питань виборчого права напередодні виборів до Верховної ради України 26 жовтня 2014 року. Також у результаті опитування одержано важливу інформацію, про те, що така форма роботи як вебінар є цікавою й корисною як для користувачів так і для працівників бібліотек області. Це дає підставу .
Тому ми продовжимо активно впроваджувати вебінари різноманітної тематики у роботу Тернопільської ОУНБ.

Приєднуйтесь до наших вебінарів і дізнавайтесь більше нової, цікавої, корисної інформації.

четвер, 18 грудня 2014 р.

Автоматичне оформлення джерел за вимогами ВАК України

Портал VAK.in.ua присвячений полегшенню процедури оформлення наукових джерел відповідно до вимог Вищої атестаційної комісії (ВАК) України та проходження нормоконтролю при написанні публікацій, курсових та дипломних робіт, дисертацій тощо.
Думаю, це стане ц пригоді багатьом користувачам бібліотек.
VAK.in.ua - Автоматичне оформлення джерел за вимогами ВАК України

середу, 17 грудня 2014 р.

Відеоконференція «Бібліотека – територія єдності»

16 грудня 2014 року працівники Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки взяли участь у відеоконференції «Бібліотека – територія єдності», яка відбулася за ініціативи Української бібліотечної асоціації. Організаторами конференції виступили Рівненське обласне відділення УБА та Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека.
Під час відеоконференції
 Учасники конференції поділились досвідом обслуговування внутрішньо переміщених осіб, яке здійснюється на виконання наказу Міністерства культури України (№ 773 від 18.09.2014) «Про реалізацію проекту «Бібліотеки як центри підтримки громади в умовах воєнної загрози: робота з внутрішньо переміщеними особами».
Завідувачка відділу інформації Тернопільської ОУНБ Олена Проців презентувала досвід роботи з вимушеними переселенціями у бібліотеках області.


Для тих, хто не мав можливості приєднатися до відео конференції в реальному часі, пропонуємо переглянути її запис.



За повідомленням УБА, до кінця січня 2015 року планується проведення ще двох таких відео конференцій.

суботу, 13 грудня 2014 р.

12 безкоштовних українських та закордонних онлайн-бібліотек


Якщо книга – джерело знань, то бібліотека – шлях до нього. Не претендуючи на вичерпність викладу, пропонуємо вам посилання на відкриті українські та закордонні бібліотеки.

Українські бібліотеки
  • Відкрита книга – безкоштовна онлайн-бібліотека класичної української літератури. Портал не містить реклами і розміщує лише ті літературні твори, які перейшли у суспільне надбання. Матеріали можна завантажити у форматах pdf, fb2, doc, epub.
  • Поетика – поетична бібліотека українською мовою. Створена восени 1998 року, коли, за словами її засновника Романа Косаренка, у світовій павутині майже неможливо було знайти й десяток українських поезій.
  • Портал Національної бібліотеки України імені Вернадського – найбільша в Україні база даних наукової літератури. Серед послуг, що пропонуються онлайн-пошук документів та інформаційних ресурсів, доступ до електронних повнотекстових інформаційних ресурсів, розміщених у вільному Інтернет-доступі, отримання довідково-консультаційної інформації.
Закордонні бібліотеки
Найбільшою англомовною базою безкоштовних цифрових книг є 
  • Internet Archive. Цей портал може похвалитися понад трьома мільйонами текстів, більше, ніж мільйоном відео і такою ж кількістю аудіозаписів. До складу цього онлайн-ресурсу входить також Проект Гутенберг, що містить понад 36 тисяч безкоштовних електронних книг. Знайти потрібний твір можна, використовуючи пошук за мовою або тематикою книги.
  • OpenLibrary – бібліотека творів класичної літератури, налічує понад мільйон матеріалів різними мовами.
  • Електронна бібліотека української літератури Торонтськогго університету (Канада) – особистий проект  професора університету Максима Тарнавського. Бібліотека створена для забезпечення вільного і безкоштовного доступу до електронних текстів української літератури всім зацікавленим читачам, особливо студентам поза межами України, де доступ до українськомовних текстів обмежений.
  • Bartleby пропонує доступ до художньої та наукової літератури.
  • ERIC – інформаційний центр навчальних ресурсів (The Education Resources Information Center, ERIC), фінансується Інститутом педагогічних наук Міністерства освіти США, надає доступ до 1,5 мільйона бібліографічних записів – цитат, статей, журналів та інших матеріалів, пов’язаних із викладанням та навчанням, з яких приблизно чверть доступні у повнотекстовій версії. 
За матеріалами ресурсного центру ГУРТ http://gurt.org.ua/news/recent/24339/

вівторок, 9 грудня 2014 р.

«Монсанто Україна» оголошує другий грантовий конкурс

Компанія «Монсанто Україна» оголошує черговий конкурс грантів від неприбуткових організацій. Програма соціальних інвестицій «Україна – житниця майбутнього» спрямована на поліпшення життя людей у сільській місцевості шляхом згуртування громад, підвищення громадської свідомості та соціальної активності для вирішення місцевих проблем.
Пропозиції проектів, які спрямовані на розвиток громад у сільській місцевості, приймаються за такими напрямами:
  • освітні програми для сільської місцевості, зокрема підтримка шкіл, бібліотек, наукових центрів, навчальних програм для фермерів;
  • підтримка програм зі сталого розвитку середовища громади, у тому числі підтримка програм з енергоефективності, доступу до чистої води, підтримка центрів для людей з особливими потребами, та забезпеченні інших місцевих потреб;
  • підтримка розвитку соціального підприємництва за рахунок проведення тренінгових програм та програм професійної освіти.
Відбір пропозицій проектів здійснюється у два етапи: на першому етапі  про проект подається коротка інформація українською мовою, на другий етап (після початкового відбору Наглядовою Радою проекту) - більш детальна інформація англійською мовою.
Вимоги до учасників, аплікаційна анкета та деталі участі у програмі знаходяться на сайті компанії «Монсанто Україна» у розділі «Соціальні інвестиції» (monsanto.com/global/ua/ourcommitments/pages/grain-basket.aspx).

Подання заявок українською мовою на перший етап відбувається до 31 грудня 2014 року. Остаточне рішення про отримувачів грантів буде оголошено 1 червня 2015.
Максимальний розмір гранту, що може бути наданий – 200 000 грн. Проекти не повинні мати жодного зв’язку з комерційною діяльністю компанії «Монсанто». Проектна діяльність може бути розрахована терміном до 12 місяців.

За повідомленням  Ресурссного центру ГУРТ http://gurt.org.ua/news/grants/24389/

пʼятницю, 5 грудня 2014 р.

Бібліотечна подія року


27—28 листопада 2014 року бібліотечна спільнота нашої країни зібралась у Києві на щорічну Конференцію Української бібліотечної асоціації (УБА) «Бібліотек@ — територія єдності». 
Тернопільське обласне відділення УБА на конференції представляли В. І. Вітенко — голова ТОВ УБА, директор Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки, Л. С. Гук — член Президії ТОВ УБА, директор Тернопільської обласної бібліотеки для молоді, О. Я. Проців  — член УБА, завідувачка відділу інформації Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки.
У перший день конференції перед бібліотечними фахівцями виступили президент УБА, директор інституту післядипломної освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтва І. О. Шевченко, віце-президент УБА, координатор програми «Американські центри» Посольства США в Україні В. С. Пашкова, начальник управління бібліотек, читання та регіональної політики Міністерства культури України Л. С. Нікіфоренко, голова Центрального комітету Професійної спілки працівників культури України Л. Ф. Перелигіна та ін.
Учасники конференції обговорили й одноголосно затвердили Стратегію Української бібліотечної асоціації на 2015—2018 рр, яка визначила основними напрямками діяльності УБА на наступні три роки розбудову суспільства знань та сприяння інтелектуальній свободі, трансформацію бібліотечно-інформаційної сфери, підтримку безперервної освіти, адвокацію та ефективний менеджмент організації.
Також відбулася урочиста церемонія вручення нагород і відзнак УБА.
Обговорення актуальних проблем сучасних бібліотек продовжилось на секційних засіданнях, присвячених питанням правового регулювання діяльності бібліотек, бібліотечної освіти, підвищення кваліфікації бібліотечно-інформаційних фахівців, науково-дослідної роботи з бібліотекознавства тощо.
Особливу увагу бібліотечної спільноти привернув круглий стіл на тему: «Актуальні питання правового регулювання діяльності бібліотек» за участю представників Міністерства культури України. Під час обговорення голова ТОВ УБА, директор Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки В. І. Вітенко порушив питання соціального захисту бібліотекарів та відміни Постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2014 р. № 89 «Про внесення зміни до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2009 р. №1073», яка негативно вплинула на стан матеріального забезпечення бібліотечних працівників країни, особливо в сільській місцевості.
Також за наслідками круглого столу підготовлено і спрямовано листи до народного депутата України Подоляк І. І. та прем’єр-міністра України  Яценюка А.П., мета яких —- сприяти вирішенню проблемних питань, пов’язаних з передплатою періодичних видань для бібліотек на 2015 рік.
Підсумком першого дня конференції стало розширене засідання Президії УБА за участю голів регіональних відділень та секцій Української бібліотечної асоціації, на якому йшлося про результати  роботи УБА у 2014 р. та плани на 2015 р.
У другий день конференції цікавим і корисним для бібліотечних спеціалістів став «Інтелектуальний діалог»: дискусія про трансформацію соціально-культурних функцій бібліотек за підтримки Фундації Дарини Жолдак, у якій взяли участь журналіст, телеведучий, оглядач часопису «Український тиждень» Ю. Макаров та письменник і журналіст А. Кокотюха.
Також у цей день відбулося секційне засідання, присвячене реалізації бібліотеками України проекту УБА за підтримки посольства США в Україні «Бібліотеки і виборчий процес: навчаємо бібліотекарів і виборців конституційних прав», який передбачав проведення циклу з шести вебінарів, орієнтованих на навчання громадян України ефективній реалізації свого виборчого права.  У рамках засідання О. Я. Проців розповіла про особливості проведення  вебінарів Тернопільської ОУНБ та представила презентацію на тему: «Бібліотеки і виборчий процес: навчаємо бібліотекарів і виборців конституційних прав». Досвід реалізації проекту в Тернопільській ОУНБ».


Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Бібліотек@ — територія єдності»конференцію УБА по праву можна вважати бібліотечною подією року. Адже дискусії та обмін досвідом, які відбувались під час заходу, сприятимуть подальшому розвитку інформаційного суспільства, національних інформаційних ресурсів, якісних бібліотечних послуг та вільному доступу до інформації.